Syö särkeä, se kasvattaa järkeä, kuuluu vanha viidakon sanonta. Tämä
viittaa ilmeisestikin kalan sisältämiin rasvahappoihin, jotka ovat
aivotoiminnalle ja verenkiertoelimistölle eduksi. Mutta mitä enemmän kalan
syömistä tänä päivänä ajattelee, sitä monimutkaisemmaksi kysymykseksi se
muodostuu.
Kuinka paljon ja mitä kalaa? Villiä vai kasvatettua? Mistä
ja miten pyydettyä? Herkkua vai ravintoa?
Jokunen vuosi sitten tein periaatepäätöksen, etten syö enää
tonnikalaa. Syy tähän oli, että tiettyjä tonnikalalajeja kalastettiin liikaa ja
niiden kannat olivat vaarassa. Selvä peli oli olla syömättä minkään sortin
tonnikalaa. Sitten aloin boikotoida turskaa, koska sekin kärsi
ryöstökalastuksesta ja kannat olivat huvenneet liki olemattomiin. (Tämä asia on
sittemmin muuttunut, ja syön taas innolla turskaa.)
Herkkusuuna kartoin kasvatettua kalaa ja himosin villiä,
koska ero niiden välillä oli sama kuin sohvaperunan ja huippu-urheilijan.
Kasvatetun kalan liha eli lihakset ovat pelkkää höttöä, kun villi kala taas on
joutunut uimaan ja treenannut siinä puuhassa lihansa kiinteän makoisaksi.
Kalankasvatus kaiken kukkuraksi rehevöitti vesistöjä.
Järvikala maistui tietysti aina kun sitä sai.
Olisipa maailma vielä yhtä yksinkertainen.
Ensin kolahtivat järvikalan syöntisuositukset, joissa en ollut
kohderyhmää, mutta jotka jättivät epäilyksen siemenen takaraivoon: lisääntymisikään
saakka haukea, silakkaa, merilohta ja taimenta kerta tai korkeintaan kaksi
kuussa. Ja jos söi järvikalaa paljon eli monena päivänä viikossa, niin sitten vain
sitä pienempää. Pari vuotta sitten uutisoitiin myös, että Päijänteen kaloista
löytyy särkylääkejäämiä, jotka ovat peräisin vesistöön lasketuista jätevesistä.
Ja samoihin aikoihin otsikoihin puolestaan nousi se
tosiasia, että Itämeren villi lohi oli uhanalaista, vaikka toinen suurista
kauppaketjuista sitä vielä satunnaisesti myi. Tämän uljaan kalan sijasta pitää
nyt tyytyä tehorehulla kasvatettuun pussiloheen, joka on terhakkaa vain
väriltään ja joka sulaa pannulle.
Kalalle on tapahtunut ruokapöydässä se, mitä toisaalla kutsutaan
polarisoitumiseksi. Yhtäältä siitä tulee harvinainen herkku. Villi kala, joka
on pyydetty oikein ja sen jälkeen käsitelty ja valmistettu oikein, nousee
arvossa ja kuuluu pian vain juhlapöytään ja parempiin ravintoloihin.
Sen vastakohta on kasvatettu muonakala, jolla ravitaan meidät
massat. Lähellä tuotettu kala on terveellisin ja ympäristön kannalta kestävin
vaihtoehto, koska se ei tule villistä luonnosta pyydettynä vaan jättimäisistä
tuotantolaitoksista, joita viranomaiset valvovat.
Saaliin sijasta kyseessä on kuitenkin tuote. Kaukana ei olla
siitä, että kaupan tiskiltä ostettava kala on yhtä kiehtova asia kuin ketsuppi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti