Jyväskylä on asukaslukuunsa suhteutettuna Suomen huonoin
ravintolakaupunki.
Meillä on yksi laadukas mutta hieman tylsä, fiini ja tyyris
ravintola, yksi ihan hyvä ruoka/viiniravintola, jonka ansiot ovat kuitenkin
enemmän viinipuolella, ja sitten meillä on osuuskauppa ketjuineen.
Käsittämätöntä tämän kokoiselle yliopistokaupungille on, että Jyväskylässä ei
ole yhtään kokkivetoista, lähiruokaan panostavaa persoonallista kuppilaa, jota
saattaisi kehua ulkopaikkakuntalaiselle herkkusuulle.
Mitä meillä on? Ennen meillä oli halpapitserioita (niitä
riittää vieläkin mutta hinnat ovat nousseet, taso ei), sitten meillä on
”texmex-ravintoloita” (Sakke ja Mato -tyyliin), muutama lämpöallas-thaipaikka
(joissa jostain kumman syystä on lounaalla aina myös epämääräistä ”sushia”) ja
sitten näitä ”rentoja” hampurilais- jne. paikkoja, joissa mustiin
pikeepaitoihin pukeutuneet nuoret tarjoilevat ”rennosti” puolivalmisteita.
Ja
sitten intialaisia kaksin kappalein, identtisin ruokalistoin ja yhtä ikävissä
rakennuksissa, toinen vähän toista parempi. Kaupungin laadukkain italialainen
on Rosso (ei Kirkkopuiston, meillä on näitä kaksin kappalein, tai sitten se
fiinimpi osuuskaupan paikka Lutakon hotellin aulassa). On meillä myös
Kissanviikset, jonka ruokalista on pysynyt ennallaan sitten ensivierailuni,
joka tapahtui vuonna 1986 (perinteissä ei sinänsä mitään pahaa ole).
Jyväskylässä ravintoloitsija tarkoittaa oluthanaa vääntävää
ja katteet laskevaa isäntää, joka pakosta joutuu tarjoamaan syötävää.
Toisaalta meillä ei ole kauppahalliakaan, mikä lienee
ainutlaatuista tällaisessa maakuntakeskuksessa, eikä kukaan tiedä mitään
keskisuomalaisesta lähiruoasta, vaikka sitä tuotetaankin. Tämä ei ole ihme,
sillä ravintolat jos ketkä brändäävät paikallista tuotantoa tuomalla sitä
omille listoilleen. Osuuskaupan kuppiloissa sitä jo on, mutta se ei vielä tee
ketjupaikoista persoonallisia.
Tämän katkeran tilityksen siivitti kaupunkilehden uutinen,
jonka mukaan Jyväskylän ravintolamaailma on saanut piristysruiskeen
”autenttisesta dinerista”, joka tulee, mistäpäs muualta kuin Syvästä Etelästä
eli Tampereelta. Elviksen ja Marilynin kuvia ja isot annokset! Tärkeintähän
tällaisissa ketjuravintolassa on henkilökunnan hygieniapassi, muu tulee
pakkasesta ja einestehtaista.
Kuopiossa ja Joensuussa, niitä kaipaamiani on, vaikka ovatkin
pienempiä maalaiskaupunkeja. Hyviä ravintoloita, joissa mennään raaka-aineet ja
keittäminen edellä. Yksinkertaista mutta ajateltua ruokaa, jonkun tuottamaa,
toisen tekemää ja jonkun kolmannen asiakkaalle viihtyisään pöytään tarjoilemaa.
Ei se niin mahdotonta Jyväskylässäkään voi olla. Minä ainakin lupaan käydä
kahdesti kuussa.
Ei se tämä kummallisempaa oikeasti ole (tämä on toisella kotimaisella):
VastaaPoistahttp://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/the-real-kitchen-nightmares-how-consultants-can-show-restaurants-the-recipe-for-success-8677470.html