sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Tätä kirjoittaessani ajattelin itsemurhaa

Stephen Fryn, mutta kuitenkin. Viime viikolla brittilehtien otsikoissa nimittäin sattui silmiin kaksi otsikkoa: suuresti arvostamani näyttelijä ja kirjailija Stephen Fry kertoi yrittäneensä viime vuonna itsemurhaa kuvatessaan uutta dokumenttisarjaa. Toinen otsikko kertoi näyttelijä Rhys Ifansin antamasta haastattelusta, jota The Guardian kuvaili ”journalistiseksi juna/autokolariksi”. Haastattelu päättyi pikaisesti siihen, että Ifans totesi toimittajan kyllästyttävän häntä ja marssi ulos.

Molemmissa kupleteissa on sama juoni. Sanaton sopimus on olennainen osa näitä julkkishaastatteluja. Näyttelijä/muusikko/kirjailija antaa joukon haastatteluja edistääkseen uuden elokuvansa/levynsä/kirjansa myyntiä. Niissä kyseinen julkisuuden henkilö suoltaa kehuja/latteuksia kulttuurituotteesta ja toimittaja kuuliaisesti merkitsee ne muistiin, kunhan saa vastineeksi ”jotain erityistä”. Tämä tarkoittaa jotain yksityistä, salattua tai ”uutisarvoista”. Kultahippusen vastikkeeksi jutun lopussa kerrotaan, minkä vuoksi näyttelijä/muusikko/kirjailija oikeastaan antoi haastattelun eli että leffa/levy/kirja on muuten juuri tullut ulos.

Usein näissä haastattelussa nurkassa tuomaroi pr-osaston edustaja, joka valvoo, että kaikki menee kirjaamattomien sääntöjen mukaan. Koska näissä haastatteluissa harvoin on sen kummempaa sisältöä, toimittajalle on tärkeintä, että juuri hän sai henkilökohtaisen haastattelun.

Olen itsekin promonnut paria kirjaa, vaikken (onneksi) mikään julkisuuden henkilö olekaan. Ja ongelma on ollut, etten ole osannut keksiä mitään otsikon arvoista, vaikka sopivia soundbaitteja olenkin tarjoillut. Joskus Helsingin kirjamessuilla mietimme kustantajani Villen kanssa, että minun olisi varmaankin kannattanut vetää ennen esiintymistä (joka oli yksi noin kolmestasadasta kirjan julkistamisesta) kunnon lärvit ja sitten Villeä turpaan lavalla. Viisastu viinistä -nimisen kirjan julkistamiseen se olisi sopinut kuin nyrkki nenään. Näkyvyys olisi ollut taattu.

Rhys Ifansin epäonnisessa haastattelussa (ei suinkaan ainoa lajissaan) keisarin uudet vaatteet paljastuivat. Huumeongelmistaan ja rokkitähteysaspiraatioistaan tunnettu näyttelijä ei jaksanut leikkiä niin kuin olisi kuulunut. Yritti muttei jaksanut. Informaationäkökulmasta oli lopulta yksi lysti, jaksoiko hän antaa haastattelua loppuun. Toimittaja oli tietysti loukkaantunut. Onneksi hän kuitenkin pääsi kirjoittamaan jutun siitä, kuinka karsea kyseinen haastattelu kaikkinensa oli.

Stephenille toivon voimia kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa ja olen onnellinen, ettei yritys onnistunut. Onnea myös Fryn uudelle sarjalle.

PS. Toimiko klikkaa ja katso -otsikko?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Svetogorsk, toukokuu 2022