torstai 15. heinäkuuta 2010

Afrikka myös elää

Ruotsalaisdekkaristi Henning Mankell sanoi Guardian-lehden haastattelussa, että "kaikki me tiedämme, miten afrikkalaiset kuolevat, mutta ani harva tietää, miten he elävät".
Se oli naulan kantaan, ja siksi jalkapallon MM-kisojen onnistuminen Etelä-Afrikassa oli erityisen hieno asia. Etukäteen puhuttiin pääasiassa rikollisuudesta, townshipeistä ja aidsista sekä tietysti terrorismista. Muista "riippumattoman" NEFA-instituutin ennustaneen, että terroristit iskevät EA:n MM-kisoihin 80 prosentin varmuudella. Taustalla tällaisissa lausunnoissa on silkka rasismi.
Kisoissa oli reipas meininki, ennustettuja ongelmia ei ollut ja vuvuzelat tulivat jäädäkseen (toivottavaa?). Kisojen loputtua jäljelle jäi kosolti uutta infrastruktuuria ja kohonnut itsetunto, josta riittää jakaa koko Afrikalle.
Somaliterroristiryhmän isku Ugandassa loppuottelun aikaan antoi vielä yhden mahdollisuuden asiantuntijoille todistaa olleensa oikeassa: terrorismianalyytikon mukaan se saattoi hyvinkin olla terroristien "varasuunnitelma", kun iskuja Etelä-Afrikkaan ei saatu aikaiseksi.
Senkin uutisoinnissa nähtiin jälleen, miten afrikkalaiset kuolevat, eivät miten he elävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Svetogorsk, toukokuu 2022